مرز بهمعنای معیاری روانشناختی است که از یکپارچگی یک فرد یا گروه محافظت میکند و به فرد یا گروه کمک میکند محدودیتهای واقعبینانهای برای مشارکت در یک رابطه یا فعالیت تعیین کنند. وجود مرزهای واضح برای سلامت جسم و روان انسان ضروری است. مفهوم مرز تا حد زیادی تحت تأثیر بافت فرهنگی است و برای افراد متفاوت میتواند معانی متفاوتی را تداعی کند. بنابراین میتوان انتظار داشت که افراد درک متفاوتی از آن در هر بافت فرهنگی داشته باشند. مقاله حاضر با این سؤال آغاز میگردد که ساختار معنایی و مفهوم مرز برای ایرانیان چگونه است؟ در مرحله اول تعداد 289 نفر از طریق پاسخدهی اینترنتی به یک سؤال، در پژوهش شرکت کردند. از آنها خواسته شد حداقل 10 کلمه را که در ارتباط با مفهوم مرز در روابط بین فردی به ذهنشان خطور میکند ارائه کنند. پس از استخراج 10 واژه پرتداعی، در مرحله دوم از 195 شرکتکننده خواسته شد تا بر اساس تکلیف مشابهت قضاوت شده، میزان ارتباط بین 10 واژه مذکور را به شکل دو به دو مشخص کنند. نتایج تحلیل تناظر نشان داد که کلمات مذکور با درنظرگرفتن دو بعد اهمیت طرف مقابل و سهولت ابراز خود قابل تبییناند. بدین ترتیب چهار وضعیت در روابط بر اساس تغییرات دو بعد مذکور قابل فرض است که در هر کدام از این وضعیتها مرز در روابط، خاصیتی متفاوت دارد.
چراغی, مونا, بیغم, زهرا, ذبیحزاده, عباس, نیک فرجام, محمدرضا, & توسلی, سجاد. (1401). معنای مرز در روابط بین فردی برای ایرانیان: پژوهشی با روش تحلیل تناظر. فصلنامه علمی پژوهشی راهبرد فرهنگ, 15(58), 99-125.
MLA
مونا چراغی; زهرا بیغم; عباس ذبیحزاده; محمدرضا نیک فرجام; سجاد توسلی. "معنای مرز در روابط بین فردی برای ایرانیان: پژوهشی با روش تحلیل تناظر". فصلنامه علمی پژوهشی راهبرد فرهنگ, 15, 58, 1401, 99-125.
HARVARD
چراغی, مونا, بیغم, زهرا, ذبیحزاده, عباس, نیک فرجام, محمدرضا, توسلی, سجاد. (1401). 'معنای مرز در روابط بین فردی برای ایرانیان: پژوهشی با روش تحلیل تناظر', فصلنامه علمی پژوهشی راهبرد فرهنگ, 15(58), pp. 99-125.
VANCOUVER
چراغی, مونا, بیغم, زهرا, ذبیحزاده, عباس, نیک فرجام, محمدرضا, توسلی, سجاد. معنای مرز در روابط بین فردی برای ایرانیان: پژوهشی با روش تحلیل تناظر. فصلنامه علمی پژوهشی راهبرد فرهنگ, 1401; 15(58): 99-125.