2
دانشجوی دکترای دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
چکیده
فرهنگ، تاریخمند است و شناخت عمیق و حلّ مسائل فرهنگی، مستلزم اتخاذ رویکردی است که بتواند تاریخمندیِ فرهنگ را لحاظ کند. عموماً افراد تصور میکنند که «فرهنگ»، مقولهای «طبیعی» و «مسلم» است که همواره به همین شکل بوده و هست، درحالیکه فرهنگ متنوع، سیال و تاریخمند است. تبارشناسی، از جمله سنتهای نظری ـ روشی است که پدیدهها را در تطور تاریخیشان بررسی میکند و با شناسایی صورتبندیهای تاریخی پدیدهها، جایگاه انتقادی مناسبی برای فهم شرایط کنونی آنها پدید میآورد. تبارشناسی، به مثابه نظریه و روش، ریشه در آن سنت نظری دارد که نیچه و فوکو، شاخصترین چهرههای آن هستند. در این مقاله، مراحل دهگانه انجام یک تحقیق تبارشناسانه (مانند تحلیل قدرت، تحلیل گسست، تحلیل مقاومت و نظایر آن) مشخص شده است. بهعلاوه به برخی تکنیکهای کار تبارشناسانه، آنگونه که فوکو مدنظر داشته، اشاره شده است. همچنین نسبت میان دیرینهشناسی و تبارشناسی بررسی شده و جهتگیری معرفتشناسانه یا هستیشناسانه آن تببین شده است.
کچویان, حسین, زائری, قاسم. (1388). ده گام اصلی روششناختی در تحلیل تبارشناسانه فرهنگ؛ با اتکا به آراء میشل فوکو. فصلنامه علمی پژوهشی راهبرد فرهنگ, 2(7), 7-30.
MLA
حسین کچویان; قاسم زائری. "ده گام اصلی روششناختی در تحلیل تبارشناسانه فرهنگ؛ با اتکا به آراء میشل فوکو". فصلنامه علمی پژوهشی راهبرد فرهنگ, 2, 7, 1388, 7-30.
HARVARD
کچویان, حسین, زائری, قاسم. (1388). 'ده گام اصلی روششناختی در تحلیل تبارشناسانه فرهنگ؛ با اتکا به آراء میشل فوکو', فصلنامه علمی پژوهشی راهبرد فرهنگ, 2(7), pp. 7-30.
VANCOUVER
کچویان, حسین, زائری, قاسم. ده گام اصلی روششناختی در تحلیل تبارشناسانه فرهنگ؛ با اتکا به آراء میشل فوکو. فصلنامه علمی پژوهشی راهبرد فرهنگ, 1388; 2(7): 7-30.