طراحی دو الگوی ارتباطاتی و اطلاع‌رسانی برای آگاه‌سازی تسهیل‌گران روستایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز

2 دانشجوی دکتری ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز

چکیده

بر اساس پارادایم جایگزین توسعه، یکی از ابعاد مهم توسعه انسانی، ارتقاء بهداشت و سلامت افراد جامعه از طریق اطلاع‌رسانی به آنها است. هر فرد برای کسب اطلاعات موردنیاز، ابزار ارتباطی و اطلاع‌رسانی خاصی را ترجیح می‌دهد. از این‌رو در این پژوهش که از طریق پیمایش مقطعی انجام شد، تلاش گردید برای آگاه‌سازی تسهیل‌گران روستایی نسبت به خطرات ناشی از مصرف مواد غذایی حاوی مواد شیمیایی، الگوهای ارتباطی و اطلاع‌رسانی مناسب طراحی و تبیین شود. برای این منظور، با روش سرشماری، 42 تسهیل‌گر در دو بخش «حومه» و «نقش‌رستم» از شهرستان مرودشت در استان فارس مورد مطالعه قرارگرفتند. برای جمع‌آوری اطلاعات از تکنیک‌های مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه استفاده گردید. روایی صوری پرسشنامه توسط صاحب‌‌نظران تأیید‌ گردید و پایایی آن با یک مطالعه راهنما خارج از نمونه اصلی سنجیده شد. یافته‌های پژوهش، تفاوت بارز میان تسهیل‌گران مورد مطالعه در دو بخش مذکور را از نظر ویژگی‌های فردی، اجتماعی، اقتصادی و رسانه‌ای آشکار نمود. وجود این تفاوت‌ها نشان داد که به‌کارگیری الگوی ارتباطی و اطلاع‌رسانی یکسان برای هر دو گروه امکان‌پذیر نیست. از این‌رو، با گروه‌بندی تسهیل‌گران در دو بخش مورد مطالعه، الگوهای ارتباطی مناسب برای آگاه‌سازی هر دو گروه ارائه گردید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Developing Appropriate Communication Model to Increase Rural Facilitators’ Awareness

نویسندگان [English]

  • Mansour Shahvali 1
  • Hamideh Malek Saidi 2
1 Professor, Agricultural Extension and Education, University of Shiraz
2 PhD student (Agricultural Extension and Education), University of Shiraz
چکیده [English]

On the basis of the development substitute paradigm, one of the significant aspects of human development is promotion of public health through communication with individuals. Every one prefers a specific communication tool to gain the required information. Hence, attempts have been made in the present research, which was conducted through cross-sectional survey, to design appropriate communication models for informing rural facilitators about the hazards of consumption of food products containing chemical ingredients. Hence, 42 facilitators from two districts of Humeh and Naqsh Rustam of the Marvdast City of Fars Province were studied through census method. The necessary data were collected through observation, interview and questionnaire. The formal validity of the questionnaire was acknowledged by experts and its reliability was measured by a study out of main sample. The findings indicate that there are outstanding differences between the facilitators of the two districts with regard to their individual, social economic and media characteristics. The existence of these differences shows that it is not possible to use a single model of communication for both the groups. Therefore, by grouping the facilitators of the two districts, suitable models of communication for enhancing awareness were offered for each of both groups.

کلیدواژه‌ها [English]

  • communication
  • Information dissemination
  • sustainable development
  • Health
  • food
  • Fars province